Wat is deposito
Een deposito, of een spaardeposito, is een spaarrekening waarop je spaargeld voor een afgesproken periode vaststaat. Tijdens deze periode mag je geen geld opnemen van de rekening. In ruil hiervoor krijg je op een deposito meestal een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening.
Wat is deposito sparen?
Behalve dat je tussentijds geen geld mag opnemen uit het termijndeposito, mag je bij de meeste banken tijdens de looptijd geen geld meer storten op de spaarrekening. Je legt dus één keer geld in en dat staat voor de looptijd van je keuze vast.
Wil je het geld uit het deposito toch tussentijds opnemen, dan betaal je een boete. Alleen als de rekeninghouder overlijdt, kan het geld voor het einde van de looptijd worden opgenomen.
Soms hanteren banken een aantal uitzonderingen waarin je wel boetevrij geld op mag nemen. Denk bijvoorbeeld aan werkeloosheid, echtscheiding of een huwelijk. In het artikel ‘Opnemen deposito niet mogelijk’ lees je alles over deze uitzonderingen.
Wat is een spaardeposito en hoe werkt de rente?
Op een deposito spaar je tegen een vaste rente. Het tarief dat geld op het moment dat je het deposito afsluit, blijft dus de hele looptijd gelijk. Het voordeel hiervan is dat je er niets van merkt als de rente in Nederland daalt, maar je profiteert ook niet van rentestijgingen. Daarom is een deposito vooral interessant als je de spaarrente hoog is en je verwacht dat deze gaat dalen.
Tip! Overweeg je te gaan sparen op een deposito? Controleer dan altijd of de looptijd je keuze je een betere rente oplevert dan een vrij opneembare spaarrekening. Vergelijk direct:
Kies het deposito met de hoogste rente voor de door jou gewenste looptijd en haal het maximale uit je spaargeld!
Hoogste deposito rente