Flexibel deposito
Een flexibel deposito is een spaarrekening waarop je spaargeld vastzet tegen een vaste rente. Maar in tegenstelling tot een regulier deposito, biedt een flexibel deposito je meer vrijheid om bijvoorbeeld je geld tussentijds op te nemen of om geld bij te storten.
Wat is een flexibel deposito?
Een regulier spaardeposito is een spaarvorm met veel beperkingen. Denk hierbij aan:
- Een boeterrente als je spaargeld tussentijds opneemt. Hoe streng banken hierop zijn, varieert. Soms mag je je geld helemaal niet tussentijds opnemen, bij andere banken betaal je een flinke boete.
- Je mag tussentijds geen geld bijstorten
Een flexibel deposito komt tegemoet aan deze beperkingen door je meer vrijheden te geven. Elke bank vult het flexibele deposito anders in, dus vergelijk de verschillende flexibele deposito’s goed op rente en voorwaarden voordat je een keuze maakt.
Flexibel deposito voorbeelden
Het flexibel deposito kent verschillende varianten. Hieronder vind je de meest voorkomende voorbeelden.
Klimsparen
Het meest bekende voorbeeld van een flexibel deposito is het klimdeposito. Deze spaarrekening sluit je af voor 5 jaar en de rente staat vooraf vast. Wel ligt het rentepercentage elk jaar een stukje hoger, daarom heet deze rente ook wel klimrente. Tussentijds geld storten mag niet, maar tussentijds geld opnemen wel. Je ontvangt dan wel een lagere rente dan wanneer je het geld laat staan. Je kunt deze rekening openen bij SNS Bank, RegioBank en Garantibank.
Rabobank Doelsparen
Deze spaarrekening werkt met een vaste rente en een vaste looptijd. Maar je mag bijvoorbeeld ook maandelijks of per kwartaal een bedrag inleggen. Bovendien mag je je geld tussentijds opnemen, maar daar betaal je wel een boete voor. De rente ligt lager dan de rente op een regulier deposito van dezelfde bank.
Vergelijk de rentes op beide spaarvormen om te kijken of een flexibel deposito echt voordeliger is dan een reguliere spaarrekening.
Spaarrente vergelijken