Spaargeld spreiden
Je spaargeld spreiden over meerdere rekeningen kan handig zijn als je voor verschillen doelen spaart. Of misschien wil je je spaargeld spreiden over verschillende banken om een betere bescherming te hebben via het depositogarantiestelsel. Waar moet je op letten ij het spreiden van je spaargeld?
Spreiden spaargeld voor het depositogarantiestelsel
Het depositogarantiestelsel beschermt je spaargeld als een bank failliet gaat. In Nederland gevestigde banken die in het bezit zijn van een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) vallen onder het depositogarantiestelsel. Bij een faillissement van de bank is je spaargeld beschermd tot maximaal 100.000 euro per rekeninghouder, per bankvergunning. Als je meer spaart dan 100.000 euro en je wilt er zeker van zijn dat je geen spaargeld verliest, is het dus verstandig je geld te spreiden over meerdere banken.
Let hierbij ook goed op de bankvergunning waaronder de bank opereert. Het depositogarantiestelsel geldt namelijk per bankvergunning, niet per bank. Sommige banken delen samen een bankvergunning, dan wordt het spaargeld van beide banken samen slechts eenmalig tot 100.000 euro vergoed. Een voorbeeld van een gedeelde bankvergunning is MoneYou, die een bankvergunning deelt met ABN AMRO. Een compleet overzicht van banken die onder dezelfde bankvergunning vallen, vind je in het artikel 'Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?'
Daarnaast is je spaargeld spreiden slim, omdat de afhandeling van het depositogarantiestelsel door DNB vier weken kan duren, waardoor je een tijdje niet over je spaargeld kunt beschikken. Spreid je je spaargeld, dan heb je altijd nog spaargeld beschikbaar bij een andere bank.
Spaargeld spreiden voor verschillende spaardoelen
Een andere reden waarom spaarders hun geld soms willen spreiden, is omdat ze sparen voor verschillende doelen. Door per doel een aparte spaarrekening te openen, houd je overzicht in hoeveel je per spaardoel hebt gespaard. En je geeft niet per ongeluk spaargeld dat bedoeld was voor de vakantie uit aan bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine.
Ook kan bij sommige spaardoelen juist een ander soort spaarproduct dan een spaarrekening beter passen. Heb je bijvoorbeeld een deel van je spaargeld pas op een later moment nodig of is dit bedoeld voor een doel in de toekomst? Dan kan het slim zijn om dit bedrag op spaardeposito te zetten. Dit is een spaarvorm waarbij je geen geld mag opnemen tijdens de looptijd in ruil voor een hogere, vaste rente.
Houd naast je deposito wel altijd een vrij opneembare spaarrekening aan voor een financiële buffer. Ook als je spaart voor een doel dat dichtbij ligt of waarvoor je regelmatig geld in wilt leggen, is een gewone spaarrekening een goede keuze.
Tip! Of je nu kiest voor een spaarrekening of deposito, je bereikt je spaardoelen het snelst als je kiest voor de rekening met de hoogste rente. Vergelijk direct:
Spreiding spaargeld altijd verstandig?
Spaargeld spreiden kan een goed idee zijn. Verschillende spaarpotjes maken het sparen overzichtelijk en het is prettig om te weten dat al het spaargeld onder het depositogarantiestelsel valt. Maar sparen op te veel spaarrekeningen kan ook tot onoverzichtelijkheid leiden. Bovendien is de kans dat een bank failliet gaat gelukkig klein. Spaargeld spreiden is dus verstandig, zolang het overzichtelijk blijft voor jezelf.
Ontdek snel welke bank je de beste rente oplevert en voorkom dat je rente-inkomsten misloopt.
Spaarrente vergelijken