Spaargeld opnemen
Als je op een vrij opneembare spaarrekening spaart, mag je op elk moment je spaargeld opnemen. Dat doe je door een overboeking naar je betaalrekening in te stellen via internetbankieren. Het geld wordt dan gestort op de betaalrekening die je als tegenrekening die je hebt opgegeven bij de bank.
Spaargeld opnemen via internetbankieren - Hoe lang duurt het?
Heb je je spaarrekening en de tegenrekening bij dezelfde bank, dan staat geld na de overboeking direct op je betaalrekening. Houd je de tegenrekening aan bij een andere bank, dan hangt het van het tijdstip van de overboeking af of je dezelfde dag al over het geld kunt beschikken. Bij een overboeking op werkdagen voor 15.00u staat het geld dezelfde dag op de rekening. Boek je het spaargeld over na 15.00u of in het weekend, dan kun je de volgende werkdag pas over het geld beschikken.
Spaargeld opnemen via papieren overschrijving
Maak je het spaargeld met een papieren overschrijvingsformulier over na je tegenrekening? Dan heb je het geld meestal twee werkdagen na ontvangst van het formulier door de bank op je tegenrekening staan.
Spaargeld opnemen van een deposito
Als je op een deposito spaart, staat je spaargeld gedurende de looptijd vast. In ruil daarvoor ontvang je een vaste rente die met een lange looptijd hoger ligt dan de spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening. Zo kun je tegen een hoge rente sparen, maar je kunt je spaargeld niet of alleen met een boete tussentijds opnemen. Overweeg je spaargeld tussentijds op te nemen vanaf het deposito? Neem dan contact op met je bank om te bepalen wat dat je kost.
Spaargeld opnemen belasting - Hoeveel contant geld mag je thuis hebben?
Om belasting te ontduiken overwegen sommige spaarders wel eens om spaargeld op te nemen. Zij geven dan alleen het saldo op de spaarrekening op, maar verzwijgen het geld dat zij contant in huis hebben. Officieel geldt er een vrijstelling van 653 euro voor contant geld, of 1.306 euro als je een fiscaal partner hebt. Als je meer contant geld hebt, moet je dit opgeven bij de Belastingdienst. Ook bijvoorbeeld cadeaubonnen en tegoeden op kaarten valt onder contant geld.
Natuurlijk kan de Belastingdienst niet controleren over hoeveel contant geld je beschikt, maar een groot verschil in vermogen tussen twee jaren kan wel opgemerkt worden. Bovendien is het verzwijgen van vermogen strafbaar.
Je kunt dan beter eens kijken of je in aanmerking komt voor een vrijstelling vermogensrendementsheffing of dat je een ander bestedingsdoel kunt vinden voor je spaargeld. Denk bijvoorbeeld aan het aflossen van schulden, een extra aflossing op de hypotheek, een verbouwing aan je woning of voor je pensioen sparen.
Grote kans dat je bij een andere bank een betere rente krijgt. Vergelijk direct en loop niet langer rente-inkomsten mis!
Spaarrente vergelijken