Spaarder levert nog steeds fors in bij nieuw plan vermogensbelasting
Spaarders die meer dan 25.000 euro op hun spaarrekening hebben, leveren met de nieuwe belastingplannen alsnog fors in. Dit blijkt uit een berekening van de vergelijkingssite Spaarrente.nl. VVD en PvdA hebben een akkoord bereikt over de herziening van de vermogensrendementsheffing. Hierin wordt pas bij een vermogen van 25.000 euro of meer belasting geheven. Het fictieve rendement bij vermogens tussen 25.000 en 125.000 euro gaat omlaag van 4 naar 2,9 procent. “Omdat de spaarrentes op dit moment nog steeds fors lager liggen dan het veronderstelde rendement, leveren spaarders bij grootbanken 97 tot 109 procent van het rendement op hun belastbaar vermogen in bij de nieuwe plannen”, legt Amanda Bulthuis van Spaarrente.nl uit.
Nieuwe plan zijn wel een verbetering…
De nieuwe plannen van het kabinet zijn echter wel een forse verbetering ten opzichte van de huidige situatie. Op dit moment betaal je belasting vanaf een vermogen van 21.330 euro. Hierbij gaat de Belastingdienst er vanuit dat je 4 procent rendement behaalt over je belastbaar vermogen. Hierover wordt 30 procent vermogensrendementsheffing geheven. “Op dit moment krijg je bij de grootbanken, zoals ING, Rabobank of ABN AMRO maar 0,8 tot 0,9 procent rente op je spaarrekening. Dit ligt fors lager dan de veronderstelde 4 procent”, licht Amanda Bulthuis toe. “Gevolg is dat je over je belastbaar vermogen nu ongeveer 130 tot 150 procent van je rendement aan belasting betaalt. Sparen kost je dus in feit geld.”
Maar toch een schrale troost
Dat het kabinet nu een plan heeft om het fictieve rendement te verlagen is voor de spaarder wel een kleine verbetering, maar nog steeds een ‘schrale troost’ vindt Bulthuis. Voor vermogens tussen de 25.000 en 125.000 euro gaat het veronderstelde rendement omlaag naar 2,9 procent. Maar omdat de spaarrentes al jaren aan het dalen zijn en inmiddels al fors lager liggen dan 2,9 procent kost sparen je bij de nieuwe plannen nog steeds geld. “Als je spaart bij de grootbanken, betaalt je nog steeds 97 tot 109 procent van het rendement over je vermogen aan de fiscus.
Schade beperken?
Nieuwe belastingplannen of niet, wie de schade zoveel mogelijk wil beperken kan het beste op zoek gaan naar een spaarrekening met een stabiele, hoge spaarrente. Op dit moment biedt bijvoorbeeld Argenta de hoogste spaarrente met 1,3 procent. Als je hier zou sparen houd je na aftrek van de belasting in de huidige situatie nog 8 procent van het rendement op je belastbaar vermogen over. “Dat is nog steeds geen vetpot, maar het is altijd nog beter dan moeten interen op je spaargeld, zoals bij de grootbanken het geval is”, legt Bulthuis uit. “In de nieuwe situatie zou je bij Argenta 33 procent van het rendement op je belastbaar vermogen overhouden na aftrek van de belasting.”