Kind krijgt fors meer spaarrente dan ouders

  • Door Amanda Bulthuis
  • | 28 januari 2014

Kinderen ontvangen op dit moment een hogere spaarrente dan hun ouders als zij bij dezelfde bank sparen. Vrijwel alle banken die jeugdspaarrekeningen aanbieden, geven hierop een hogere rente dan op hun reguliere spaarrekeningen. Dit blijkt uit een inventarisatie van vergelijkingssite Spaarrente.nl. “De spaarrentes dalen al jaren. Voor kinderen blijft de schade echter beperkt”, zegt Eefje van Haaften van Spaarrente.nl.

Het verschil in rendement tussen een reguliere spaarrekening en de jeugdspaarrekening van dezelfde bank bedraagt nu gemiddeld 20 procent in het voordeel van het kind, constateert Spaarrente.nl. Kinderen krijgen momenteel gemiddeld 1,71 procent rente op hun spaarrekening. Volwassen spaarders krijgen bij dezelfde banken gemiddeld 1,38 procent op een vrij opneembare spaarrekening. Begin 2012 bedroeg het verschil in rendement ‘slechts’ 4 procent in het voordeel van het kind.

Kinderen ontzien bij rentedalingen

Dit verschil komt volgens Van Haaften doordat de banken de afgelopen maanden wel hun reguliere spaarrentes hebben verlaagd, maar de rentetarieven voor de kinderspaarrekeningen niet of nauwelijks hebben gewijzigd. “Uit ervaring weten we dat banken in tijden van dalende marktrentes deze wel doorvoeren in hun gewone spaarrekeningen en deposito’s, maar de kinderenspaarrekeningen daarbij ontzien. Je zou de banken er bijna van verdenken dat het spaargeld van de kinderen waardevoller is dan dat van de ouders. En dat is in dit geval ook deels het geval. Banken weten dat het geld op een kinderspaarrekening doorgaans langer blijft staan dan op een reguliere spaarrekening, waardoor zij langer bereid zijn hier een hoge rente voor te bieden.”

Een woordvoerder van ING bevestigt dat spaargeld op kinderspaarrekeningen vaak langer blijft staan. “De jeugdspaarrekeningen, vooral de Groei Groter Rekening, worden in de regel gebruikt voor langere-termijn spaardoelen, dat maakt dat het geld er gemiddeld langer op blijft staan en dat heeft weer invloed op de rente die wij kunnen vergoeden.”

Zowel bij Triodos als ASN Bank kan het spaargeld op de kinderspaarrekeningen niet worden opgenomen totdat het kind 18 jaar is. Volgens deze banken kan hun rente daarop dan ook beter vergeleken worden met die voor een langlopend deposito. Een woordvoerder van ASN voegt toe: “ASN Jeugdsparen volgt de actuele vaste rente van ASN Depositosparen (met een looptijd van gemiddeld ongeveer 7 jaar) en is daarmee hoger dan andere rekeningen met variabele rente en vrije opnamemogelijkheden, maar ook deze rente is in de afgelopen periode gedaald en dus zijn de kinderspaarrekeningen in die zin niet ontzien.”

Daarnaast stelt Van Haaften dat jeugdspaarrekeningen voor banken een aantrekkelijk instrument zijn om klanten jong ‘binnen te halen’. “Jong geleerd is oud gedaan. Als je als kind al klant wordt bij een bank is de kans groot dat je later, als volwassene, klant blijft bij deze bank.”

Eigen spaargeld op rekening kind zetten?

Het is zuur voor de ouders dat het spaargeld van je kind beter rendeert dan je eigen spaargeld. Het lijkt dan ook een voor de hand liggend alternatief, je eigen spaargeld parkeren op de spaarrekening van je kind. Spaarrente.nl raadt ouders echter niet aan nu massaal hun spaargeld op de spaarrekeningen van de kinderen te gaan zetten. Veel jeugdspaarrekeningen kennen namelijk beperkingen waar je rekening mee moet houden. Zo staat bij enkele banken het spaargeld vast tot de 18e verjaardag van het kind en kan het alleen tussentijds worden opgenomen voor school- of studiekosten. Daarnaast kennen kinderspaarrekeningen soms een beperking van het maximale bedrag dat je er per jaar op mag storten.

“Voor ouders die nu op een eigen spaarrekening geld sparen voor hun zoon of dochter, kan een kinderspaarrekening nu natuurlijk wel een aantrekkelijk alternatief zijn”, aldus Van Haaften.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten