Zwartspaarders Belastingdienst
Zwartspaarders zijn spaarders die bewust (een deel van) hun vermogen niet opgeven bij de Belastingdienst om zo belasting te ontduiken. Komt de Belastingdienst erachter dat je vermogen hebt verzwegen of geef je dit later zelf alsnog op, dan betaal je een boete. Zwartsparen is immers fraude.
Zwartsparen steeds moeilijker
Om de vermogensrendementsheffing in Nederland te ontduiken, kozen spaarders met veel spaargeld in het verleden voor banken in landen met een bankgeheim, zoals Luxemburg of Zwitserland. Dit bankgeheim ligt echter al jaren onder vuur en steeds meer landen hebben het afgeschaft. Inmiddels kan de Belastingdienst Nederlands vermogen in alle Europese landen opsporen.
Let op! Als de Belastingdienst ontdekt dat je vermogen in het buitenland hebt dat je niet opgeeft in Nederland, betaal je een flinke boete.
Zwart sparen en boete
De boete die je betaalt als de Belastingdienst je zwarte spaargeld ontdekt, hangt af van de hoogte van je vermogen en van de ernst van de fraude. Allereerst moet je alsnog de belasting betalen die je de afgelopen jaren niet hebt betaald. Dit loopt al snel flink in de papieren. Naast deze belasting betaal je een percentage van de ontdoken belasting als boete. Dit kan oplopen tot 300 procent.
Zwart spaargeld vrijwillig aangeven
Geef je vrijwillig je zwarte spaargeld aan, voordat de Belastingdienst dit ontdekt, dan verlaagt de fiscus soms de boete. Ook betaal je de belasting die de Belastingdienst nog tegoed heeft.