Sparen voor aflossing hypotheek
Steeds meer huiseigenaren overwegen extra af te lossen op hun hypotheek. Bijvoorbeeld omdat de nog openstaande hypotheekschuld door de dalende huizenprijzen hoger is dan de waarde van de woning. Wil je ook extra aflossen, maar heb je niet direct geld beschikbaar hiervoor, dan kun je sparen voor de aflossing van je hypotheek.
Sparen om hypotheek af te lossen – Is het slim?
Op dit moment zijn de spaarrentes erg laag. Het loont dus vaak meer om extra af te lossen dan om je geld lang op een spaarrekening te laten staan. Door extra af te lossen op je hypotheek bespaar je op de rente die je betaalt. Je betaalt namelijk geen rente meer over het bedrag dat je extra aflost. Bovendien dalen je maandlasten na een extra aflossing. Zeker als je deels een aflossingsvrije hypotheek hebt, scheelt een extra aflossing flink in de kosten. Na 30 jaar mag je de hypotheekrente niet meer aftrekken in box 1, maar je blijft wel rente betalen.
Aan de andere kant is het niet voordelig om geld te steken in het aflossen van de hypotheek als dit betekent dat je bijvoorbeeld voor een nieuwe auto een lening af moet sluiten. Voor deze lening betaal je namelijk een hogere rente dan voor de hypotheek. Daarnaast moet je natuurlijk nog wel genoeg spaargeld achter de hand houden voor als je wasmachine bijvoorbeeld onverwacht stuk gaat.
Let op: Bij de meeste banken mag je jaarlijks maximaal 10 tot 20 procent van de hypotheeklening boetevrij aflossen. Vraag altijd even bij de bank na of je een boete moet betalen en hoe hoog deze is. Als de boete te hoog is, kun je overwegen om pas extra af te lossen als je rentevaste periode voorbij is, want dan betaal je geen boete.
Sparen voor hypotheekaflossing
Past het extra aflossen op de hypotheek bij je situatie, dan kun je hier voor gaan sparen. Een spaarplan maken, helpt je om gericht te sparen voor het aflossen van je hypotheek. Allereerst maak je een overzicht van je uitgaven en inkomsten, zodat je kunt bepalen hoeveel je maandelijks kunt sparen. Daarna stel je je doel op: wil je een keer een grote aflossing doen over een paar jaar, wil je aan het einde van de looptijd van 30 jaar het volledige aflossingsvrije deel aflossen of wil je elk jaar een kleinere extra aflossing doen? Aan de hand van dit doel bepaal je hoeveel je elke maand moet sparen.
Sparen voor aflossen hypotheek op de juiste spaarrekening
Vervolgens kies je de spaarrekening die bij je doel past. Het best kun je een aparte spaarrekening openen voor dit doel, zodat je het geld niet per ongeluk aan andere doelen uitgeeft en zodat je beter overzicht houdt over je vorderingen.
Als je elke maand geld in wilt leggen, past een gewone spaarrekening het best. Je mag dan op elk moment geld inleggen en je mag dit altijd weer opnemen. Als je een bepaald bedrag beschikbaar hebt dat je reserveert voor het aflossen op de hypotheek, past een spaardeposito misschien goed bij je. Je zet je geld dan voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Kies je voor een lange looptijd, dan ligt de rente hoger dan op een gewone spaarrekening. Maar je mag het geld tussentijds niet opnemen.
Tip! Op Spaarrente.nl kun je eenvoudig de rente van alle spaarvormen vergelijken. Kijk naast de rente ook goed naar de voorwaarden, want deze moeten aansluiten op je wensen.
Sparen voor aflossing hypotheek met bankspaarhypotheek
Tot 2013 konden huizenkopers kiezen voor banksparen als hypotheekvorm. Een bankspaarhypotheek houdt in dat je op een geblokkeerde spaarrekening spaart voor de aflossing van de hypotheek. Binnen 30 jaar kun je dan de hypotheek aflossen met het gespaarde geld. Over het saldo op de bankspaarrekening hoef je geen vermogensrendementsheffing in box 3 te betalen. Voor nieuwe bankspaarhypotheken en aflossingsvrije hypotheken verviel vanaf 1 januari echter het fiscale voordeel, waardoor het afsluiten van deze hypotheken niet meer interessant is.
Je spaargeld groeit het snelst als je spaart tegen de hoogste rente.
Spaarrente vergelijken