Rekening openen voor kind
Veel ouders openen een spaarrekening voor hun kind. Bijvoorbeeld om zelf te sparen zodat het kind later een mooi bedrag heeft voor een studie, het rijbewijs of de eerste woning. Maar je kunt natuurlijk ook een spaarrekening openen waarop je kind zelf kan sparen. Om een goede spaarrekening te kiezen voor je kind moet je met verschillende zaken rekening houden.
Spaarrekening openen voor kind om te sparen voor de toekomst?
Als je als ouder spaart voor je zoon of dochter, kun je uit vrijwel alle reguliere spaarrekeningen en deposito’s kiezen. Kijk wel goed of de rekening past bij je wensen. Een vrij opneembare spaarrekening is een goede keuze als je bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks een bedrag spaart voor je kind. Bij vrij opneembare spaarrekeningen mag je namelijk zoveel en zo vaak geld storten als je wilt.
Een deposito is meer geschikt als je bijvoorbeeld nu al een bedrag van enkele duizenden euro’s beschikbaar hebt en dit opzij wilt zetten voor het kind. Je mag bij een deposito alleen aan het begin één keer geld storten. Daarna is inleggen niet meer mogelijk en staat het geld vast tot het einde van de looptijd. Dit zorgt er dus ook voor dat je niet in verleiding komt om het geld van je kind tussentijds voor iets anders te gebruiken.
Speciale spaarrekeningen voor kinderen
Veel banken bieden speciale spaarrekeningen aan gericht op kinderen. Meestal krijgt je kind een leuk welkomstcadeau als je zo'n spaarrekening opent. Daarnaast is de rente op een kinderspaarrekening vaak hoger dan op een gewone spaarrekening bij dezelfde bank
Let op: De kinderspaarrekeningen van Triodos Bank en ASN Bank bieden vaak de hoogste rente, maar op deze rekening staat het spaargeld wel vast tot aan de 18e verjaardag van het kind. Het geld kan dus niet tussentijds worden opgenomen, behalve als het aantoonbaar voor de studie van het kind is.
Rekening openen voor kind om zelf te sparen
Wil je een spaarrekening openen waarop het kind zelf kan sparen, dan kom je altijd uit bij de speciale kinderspaarrekening van de grote banken. Alleen ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS Bank en RegioBank bieden producten aan waarop je kind zelf kan sparen.
Ook hier is het weer belangrijk om te kijken welke rekening bij jouw wensen past. Bij sommige rekeningen kan het kind zelf tussentijds geld opnemen, bij andere kan dit niet of alleen als jij als ouder daar toestemming voor geeft.
Spaarrekening voor kind openen op eigen naam?
Bij het openen van een spaarrekening voor je kind zet je de rekening op je eigen naam of op naam van het kind. Als je de rekening op je eigen naam zet, blijft het geld in je eigen bezit en kan je kind er niet over beschikken tot het moment dat je besluit het geld aan je kind te schenken. Nadeel is dat je na een aantal jaren sparen een groot bedrag schenkt aan het kind en hij of zij daarover dan schenkbelasting betaalt.
Door de rekening op naam van je kind te zetten, kun je slim gebruiken maken van de jaarlijks vrijstelling voor de schenkbelasting. Je kunt elk jaar tot maximaal het vrijgestelde bedrag belastingvrij op de rekening van het kind storten. Op het moment dat je kind 18 jaar wordt, mag hij of zij wel direct zelf bepalen wat er met het geld gebeurt.
Zorg dat je geen renteinkomsten misloopt en kies voor de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden.
Sparen voor kind