Kleine bank
Wie de spaarrentes van verschillende banken met elkaar vergelijkt, ziet al snel dat de kleinere banken vaak hogere spaarrentes bieden dan de grote banken. Toch kiezen veel spaarders liever voor een van de grote banken, omdat zij twijfelen aan de veiligheid van kleinere banken. In dit artikel lees je hoe veilig of onveilig een kleine bank is.
Kleine banken en het depositogarantiestelsel
Een belangrijk punt om de veiligheid van een bank te controleren, is of de bank onder het depositogarantiestelsel valt. Het is goed om te weten dat het depositogarantiestelsel geen verschillende voorwaarden hanteert voor kleine banken en grote banken. Zolang een bank een bankvergunning van De Nederlandsche Bank heeft, valt deze bank onder het depositogarantiestelsel. Gaat de bank dus failliet, dan krijgt je tot 100.000 euro van je spaargeld terug. Gaat het om een gezamenlijke rekening, dan geldt het dubbele bedrag, namelijk 200.000 euro.
Ook buitenlandse banken in Nederland vallen vaak onder het Nederlandse depositogarantiestelsel, zoals Anadolubank. Andere banken vallen onder het garantiestelsel van het land van herkomst, zoals Lloyds Bank, Argenta en BIGBANK. Deze banken vallen onder het Britse, Belgische en Estse garantiestelsel. Deze stelsels garanderen hetzelfde bedrag als het Nederlandse garantiestelsel.
Kleine banken en faillissement
Het depositogarantiestelsel treedt in werking als een bank failliet gaat, maar het is natuurlijk nog beter als een bank helemaal niet failliet gaat. De kans dat een bank de financiën niet rond krijgt is in principe niet groter of kleiner bij een kleine bank, maar op dit punt zijn grote banken toch in het voordeel. Dat blijkt uit het feit dan SNS Bank en ABN AMRO staatsbanken zijn geworden en ING staatsteun heeft gekregen om zo faillissement te voorkomen.
De grote banken zijn te belangrijk voor de economie in Nederland om deze failliet te laten gaan. Een faillissement zou de overheid, het bedrijfsleven en de burger veel meer kosten dan het bieden van staatssteun. Voor een kleine bank gaat dit niet op. De kans op faillissement is daarom iets groter bij kleinere banken, maar zoals gezegd is het spaargeld dan wel tot 100.000 euro gegarandeerd. Als je er absoluut zeker wilt zijn dat zijn je spaargeld boven de 100.000 euro niet verloren gaat, kun je je spaargeld spreiden over meerdere banken.
Kleine bank en beveiliging
Een ander punt van veiligheid is de beveiliging van de bank, en dan met name de beveiliging van het internetbankieren. Het gevaar bestaat immers dat internetcriminelen de website van een bank hacken. Zowel bij grote als bij kleine banken is de beveiliging niet voor de volle honderd procent waterdicht, maar banken doen er zelf ook alles aan om internetcriminaliteit tegen te gaan. Grote banken hebben hier natuurlijk meer middelen voor, maar deze banken zijn dan ook een groter doelwit. In de praktijk zal het verschil in veiligheid tussen grote banken en kleine banken te verwaarlozen zijn.
Sparen bij een kleine bank
Sparen bij een kleine bank werkt bijna hetzelfde als sparen bij een grote bank, maar er bestaan wel enkele verschillen. Zo bieden kleine banken geen servicekantoor waar je fysiek langs kunt komen. Je regelt alles via internet, hoewel de meeste spaarders ook bij grote banken de meeste zaken online regelen.
Ook kun je bij veel van deze banken geen betaalrekening openen, op een aantal uitzonderingen na. Het voordeel hiervan is dat grote banken vaak een betaalrekening bij dezelfde bank verplicht stellen als je een spaarrekening wilt openen. Een betaalrekening kost jaarlijks geld. Dus als je geen betaalrekening hoeft te openen, scheelt dit in de kosten.
Verder spaar je bij een kleine bank op dezelfde manier als bij een grote bank. Deze banken bieden namelijk verschillende spaarvormen aan, zoals een gewone spaarrekening, een spaardeposito en een kinderspaarrekening.
Tip! Als je de spaarrentes vergelijkt, zal al snel opvallen dat kleine banken vaak de hoogste rentes bieden. Haal dus het maximale uit je spaargeld en kies voor de kleine bank met de hoogste rente:
kleine banken vaak de hoogste spaarrentes bieden? Loop niet langer rente-inkomsten mis en kijk direct welke kleine bank de beste spaarrente biedt!
Spaarrente vergelijken