Hoeveel sparen voor je kind?
Veel ouders sparen voor hun kind, bijvoorbeeld om straks een steentje bij te dragen aan de studiekosten, het rijbewijs, de uitzet of om simpelweg een mooi bedrag bij elkaar te hebben als het kind 18 jaar wordt. Maar hoeveel moet je eigenlijk sparen voor je kind?
Hoeveel sparen voor je kind? – Gemiddeld bedrag
Hoeveel je moet sparen voor je kind, hangt natuurlijk af van het doelbedrag dat je wilt bereiken en in hoeveel jaar tijd je dat wilt bereiken. Stel dat je 18 jaar lang, tot je kind volwassen is, 50 euro per maand opzij zet voor je kind. Je spaart dan in totaal 10.800 euro voor je kind bij elkaar. Een flink bedrag, zeker omdat je in 18 jaar ook nog rente opbouwt. Houd er wel rekening mee dat het bedrag na 18 jaar uiteindelijk wat minder waard is vanwege de inflatie, maar toch spaar je zo een mooi bedrag bij elkaar.
Is dit genoeg?
Of dit gemiddelde genoeg is, hangt natuurlijk af van je wensen. NIBUD hanteert al richtbedrag 1.000 euro per maand voor de kosten van studeren. BIj een studie van 4 jaar (48 maanden), zou je dus 48.000 euro nodig hebben. Een spaarbedrag van 10.800 euro, is dan dus bij lange na niet voldoende om de studie volledig te betalen.
Andere doelen, bijvoorbeeld een rijbewijs of een deel van de uitzet, haal je wel met dit bedrag.
Hoeveel geld sparen voor je kind? – Financiële situatie
Maar belangrijker dan dit gemiddelde bedrag is je financiële situatie. Maak daarom eens een overzicht van al je inkomsten en uitgaven en kijk waarop je kunt besparen. Zo houd je een bedrag over dat je per maand kunt sparen voor je kind. Misschien ligt dit bedrag in de eerste jaren nog laag, omdat je inkomen niet zo hoog is. Maar als je inkomen na verloop van tijd stijgt, kun je wellicht iets meer sparen per maand.
Hoe sparen voor je kind?
Spaar je voor het betalen van bepaalde kosten, zoals de studie, dan kies je misschien het liefst voor een spaarrekening op je eigen naam. Zo kan je kind het geld niet uitgeven aan een vakantie, kleding of gadgets in plaats van aan de studie. Open wel altijd een aparte spaarrekening, zodat je het geld voor je kind apart houdt van bijvoorbeeld je buffer of spaargeld voor de vakantie.
Tip! Je hebt het benodigde spaargeld voor je kind natuurlijk het snelts bij elkaar als je spaart tegen de hoogste rente. Vergelijk hier welke bank de hoogste spaarrente biedt.
Als je als een bedrag beschikbaar hebt en dit opzij wilt zetten voor je kind, kies je voor een spaardeposito. Je mag het geld dan niet tussentijds opnemen en je ontvangt een vaste rente die hoger ligt dan de rente op een gewone spaarrekening. Hier kun je zelf elk spaardeposito vergelijken door je inleg en de gewenste looptijd te selecteren.
Spaar je voor kleinere doelen of spaar je samen met je kind? Dan is een kinderspaarrekening misschien meer geschikt. Banken bieden vaak een iets hogere rente op de kinderspaarrekening en leuke extra’s bij het openen of op de verjaardag van je kind. Let wel goed op dat je kiest voor een kinderspaarrekening die past bij je wensen, bijvoorbeeld met een opnamebeperking voor je kind of juist zonder deze beperking.
Let op: Houd wel rekening met de schenkbelasting als je spaart voor je kind. Door te sparen op een kinderrekening maak je elk jaar gebruik van de vrijstelling van de schenkbelasting. Spaar je op je eigen naam en schenk je een groot bedrag ineens, bijvoorbeeld als de studie begint of als je kind een huis koopt, dan komt het bedrag al snel boven de vrijstelling uit.
Vergelijk de verschillende banken en vind direct de bank waar je tegen de hoogste rente kunt sparen voor je kind.
Rente spaarrekening vergelijken