Jeugdsparen
Veel ouders (en grootouders) besluiten te sparen voor de (klein)kinderen, bijvoorbeeld voor de studie of het rijbewijs van het kind. Hiervoor bestaan speciale spaarrekeningen voor kinderen. Deze bieden soms leuke extra’s, zoals een bonusrente op de verjaardag van je kind of een welkomstcadeau. Maar belangrijker dan deze extra’s zijn de voorwaarden van de jeugdspaarrekening. Hoe kies je de beste spaarrekening voor de jeugd?
Jeugdsparen rente en cadeaus
Een belangrijke eigenschap van een jeugdspaarrekening is de rente. Deze verschilt enorm per bank, dus het is verstandig om de rente van alle banken te vergelijken voordat je een keuze maakt. Bovendien keren sommige banken een bonusrente uit als je kind jarig is en bieden ze soms cadeaus aan als bij opening van de rekening.
Jeugdspaarrekening en voorwaarden
Maar de voorwaarden van de kinderspaarrekening spelen natuurlijk een veel belangrijkere rol dan de cadeautjes en bonusrentes. Sommige spaarrekeningen voor de jeugd lijken bijvoorbeeld op een deposito: je mag wel geld storten op de spaarrekening, maar het geld blijft staan tot het kind 18 jaar wordt. Deze spaarrekeningen bieden een hoge rente, maar de spaarvorm past niet altijd bij je wensen.
Naast deze voorwaarden werken sommige spaarrekeningen met een minimale inleg of met een maximaal spaarbedrag. Bovendien bestaan er spaarrekeningen die je tot een bepaalde leeftijd mag openen of pas vanaf een bepaalde leeftijd.
Jeugdsparen vergelijken met gewone spaarrekening
Je hoeft geen speciale jeugdspaarrekening te openen als je wilt sparen voor je kind. Spaar je zelf voor je kind, bijvoorbeeld voor zijn of haar studie, dan kan een gewone spaarrekening op je eigen naam ook geschikt zijn. Spaar je op je eigen naam, dan weet je zeker dat je kind het geld niet uitgeeft aan zaken waarvoor het niet bedoeld is. Bovendien levert een gewone spaarrekening geen enkele beperking op, in tegenstelling tot veel jeugdspaarrekeningen.
Maar beperkingen bieden soms juist mooie voordelen, zoals het spaardeposito. Hierop zet je een bedrag voor een bepaalde periode vast tegen een vaste rente. Kies je voor een lange looptijd, dan rekent de bank een rente die hoger ligt dan de rente op jeugdspaarrekeningen of op een gewone spaarrekening. De looptijd varieert van een maand tot 20 jaar en kan dus afgestemd worden op het spaardoel. Zo kan een deposito met een looptijd van 10 jaar afgesloten worden als je kind 7 jaar is, zodat het vrijkomt als je kind gaat studeren.
Tip! Overweeg je om onder je eigen naam te sparen voor je kind? Er bestaan verschillende spaarmogelijkheden voor kinderen. Veel ouders kiezen voor een gewone spaarrekening of een deposito. Op Spaarrente.nl vergelijk je eenvoudig de rente van deze spaarvormen:
Spaarrekening jeugd en belasting
Het saldo dat op de kinderspaarrekening staat, valt onder het vermogen van de ouders. Voorheen bestond er een kleine extra vrijstelling voor spaargeld van minderjarige kinderen, maar deze bestaat niet meer. Het maakt daarom voor de belasting niet uit of een kind spaart op een kinderspaarrekening of op een reguliere spaarrekening die op naam van de ouders staat.
Een andere relevante belasting is de schenkbelasting. Spaar je op naam van het kind, dan kun je elk jaar gebruik maken van de vrijstelling voor de schenkbelasting. Spaar je op je eigen naam en schenk je het bedrag ineens, bijvoorbeeld als je kind 18 jaar wordt, dan kun je maar een keer gebruik maken van de vrijstelling.
Vergelijk direct de rente en voorwaarden van alle rekeningen en open de rekening die het best past bij jouw wensen.
Spaarrekening kind vergelijken