Waarmee kunnen we je helpen?

"Bekijk de top 5 meestgestelde vragen."
1. Waarom zijn de spaarrentes de afgelopen jaren gestegen?

Door de hoge inflatie, zag de Europese Centrale Bank (ECB) zich genoodzaakt om eind juli 2022 haar rentetarieven voor het eerst sinds 11 jaar weer te verhogen. Sindsdien zijn de ECB-rentes diverse keren verhoogd. Omdat de banken hun spaarrentes mede baseren op de ECB-rente, hebben ze dus ook de spaarrentes weer verder verhoogd.

2. Blijven de spaarrentes zo hoog?

Inmiddels lijkt de inflatie onder controle en is de Europese Centrale Bank (ECB) sinds eind september gestopt met het verhogen van haar rentes. Waarschijnlijk zal de ECB later dit jaar de rentes zelfs weer verlagen. We verwachten dat de spaarrentes de komende tijd stabiliseren en tegen het einde van het jaar misschien zelfs waar dalen. Lees hier onze spaarrente verwachting.

3. Wat is het depositogarantiestelsel?

Het depositogarantiestelsel zorgt dat je spaargeld veilig Als een bank onverhoopt failliet gaat, vergoedt het depositogarantiestelsel je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder Je krijgt dat geld dus gewoon terug. Overigens is de kans dat banken die in Nederland actief zijn failliet gaan klein, omdat ze allemaal onder toezicht staan van een toezichthouder. In Nederland is dat De Nederlandsche Bank, maar andere Europese landen hebben ook zo’n toezichthouder die erop letten dat de banken financieel gezond blijven en niet zomaar failliet kunnen gaan.

4. Is sparen op een buitenlandse spaarrekening of deposito wel veilig?

De hoogste spaarrentes vind je tegenwoordig vooral bij buitenlandse banken. Je spaargeld is bij deze buitenlandse banken net zo veilig als bij een Nederlandse bank. Alle banken die je op Spaarrente.nl ziet vallen namelijk onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Deze garantiestelsels garanderen je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder. Dit is dus precies hetzelfde als bij een bank die in Nederland gevestigd is.

5. Hoeveel mag ik belastingvrij sparen?

Hoeveel je belastingvrij mag sparen wordt elk jaar opnieuw door de Belastingdienst vastgesteld. Hoeveel je dit jaar belastingvrij mag sparen, lees je in het artikel Belasting over spaargeld.

Meer vragen over sparen
Je antwoord niet gevonden?
Mail ons

Heb je je antwoord niet kunnen vinden op onze website? Of heb je een opmerking over de website? Dan kun je een mail sturen naar onze redactie. Let op! We kunnen alleen algemene vragen over sparen en de producten op onze website beantwoorden. We mogen niet ingaan op specifieke persoonlijke situaties en geven geen financiële adviezen.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten